Styr på tankerne til bedre selvværd

Kommunikationen kan være svær mellem nære relationer.

Oftest er dette fordi, at i de nære relationer er der følelser, og dem kan vi få i klemme, og føle os ”ramt”.
Vi blander ofte “du og jeg”, så projektionerne flyver frem og tilbage.
I forelskelsestiden er det skønt og dejligt med projektionerne, for de er alle positive, så alt er godt. Senere anvender vi også negative projektioner, og vi kan blive ramt af irritation, frygt og bekymring.

En kvinde siger: ”du gør mig bange, når du ikke giver lyd fra dig”
Denne sætning er ganske normal, og i gennemsnittet hvad vi siger. Men i bund og grund er det ikke den person, der ikke giver lyd fra sig, der gør kvinden bange. Det gør hun selv!
Hun gør sig selv bange!
Kvinden har startet en bekymringstanke, som har fået næring af de flere tanker, hun har gjort sig.  … der er sket en ulykke! Han er måske stukket ned. Han ligger og forbløder et sted. Han er optaget af en anden kvinde. Han skænker mig ikke en tanke. Han har fundet en anden…
Altså gør hun sig selv bange!

Faktisk kan hun have ”arvet” denne frygt. For har hun befundet os i et samfund, i en kultur, i en familie hvor tingene blev set på fra en mistroisk eller frygtsom vinkel, så er det meget nærliggende, at hun tager dette med sig videre ind i sit parforhold.
Det kan være givtigt at se på, hvilke overbevisninger hun ubevidst har slugt henad vejen. Gamle introjekter fra barndommen der ikke er hendes egne, og som ikke gør hende godt, er vigtige at få spyttet ud, og få sagt: “jeg er ikke dum”, “jeg kan godt finde ud af noget” “folk vil mig det godt”, “der er også kærlighed til mig”, “jeg bliver til noget”, “jeg er værd at være sammen med” …

I relation til hendes partner kan hun agere at være mistroisk. Bag dette adfærd ligger der ofte en manglende tillid til hende selv, som igen handler om at have en følelse af mindreværd. Langt inde tror hun måske ikke helt på, at hun er værd at elske. Hun følges med en overbevisning om, at andre er mere værd og med lethed kan udkonkurrere hende.
Derfor kan hun have tendens til destruktive tanker kørende i sit hoved, alene omkring hende selv. … jeg klarer det ikke, jeg er dum til det her, jeg når det ikke, jeg er en dårlig mor, jeg bliver aldrig god til det her, jeg har en grim krop, jeg burde gøre det bedre…  

Med bevidsthed om hvordan hendes tanker rumsterer rundt i hende, kan hun tage et aktivt valg om, hvordan hun vil have det; hvordan hun vil vælge at se tingene.
Hun har et valg om, hvordan hun vil behandle sin partner, og hvordan hun vil behandle sig selv!
Arbejdet ligger i at få øje på tankerne, og blive opmærksom på om tankerne er til gavn, eller om de er destruktive. Tanker vække følelser. Og tanker har indflydelse på hendes adfærd.

Det er faktisk muligt, at når hun har evnen til at skræmme sig selv, ja så kan hun også omvendt berolige sig selv!
Tanker kan løbe løbsk, og følelser kan splittes væk eller eksplodere.
Men med den rette dosis personlig udvikling kan hun opnå, at få fat i sit autentiske sande jeg; til liv, leg og lyst, med fred og accept i mere selvværd.

Hun har selv magten!
Jeg hjælper og støtter og faciliterer blot vejen 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be first to comment