Stress - Inge Hülsen - Psykoterapeut & Parterapeut Frederiksberg

Hvad er stress

Stress er et symptom. Stress er en tilstand.

Stress opstår på baggrund af at nervesystemet er i konstant beredskab.

Stress er en naturlig reaktion på nogle udfordringer og krav, som vi står overfor i vores daglige liv.

Krav, forventninger og udfordringer kan være pres fra omverden, men i høj grad også pres vi selv lægger på os selv. “Det brude jeg kunne klare!

Vores egen indre kritiker kan piske os til at yde, og tilsidesætte at nyde.

Stress kan opstå, når vi er i en situation, som synes magtesløs for os, hvor vi mister grebet i at kunne gøre noget. Og det kan opstå, hvis vi f.eks. er ramt at en livstruende sygdom, eller vores nærmeste er det.

Stress kan have en negativ indvirkning på vores fysiske og mentale og følelsesmæssige sundhed – og den kan blive varig, hvis ikke vi sætter ind nu.

Det handler ikke blot om at have travlt, men mere om at vi har mere travlt, end vi formår, sådan at vi ikke kan følge med. Og så støder vi på vores utilstrækkelighed.

Man kan sige, at man bærer på noget, der er for tungt, og vi bærer det for længe”

Og så hæver vi baren for vores utilstrækkelighed, og kræver mere af os selv. Men det er det stik modsatte af, hvad som er vores behov. Men som de pligtopfyldende mennesker vi er over for andre, så mærker vi slet ikke vores egne behov. Vores behov, som har afsæt i vores egne værdier og normer, er  der ikke fokus på. Så udover at vi i en slags overlevelsesstrategi for at komme uden om utilstrækkeligheden, så er noget endnu mere vigtig i spil, og det er at vi arbejder mere ud fra et tankesæt, fornuft og rationale. MEN for at der skal være strøm på batteriet, er vi nødvendigvis nødt til at have fat i noget større inde i os selv; det fundamental vigtige for os! altså vores følelsesmæssige værdisæt.

”Man kan sige at stress opstår, når man mister sig selv!”

Lad mig kort minde om at den positive stress, er, når vi i kort tid udsættes for stor belastning. Vi udskiller adrenalin, som kan bruges til at præstere. Så kortvarig stor belastning kan være en kilde til motivation og inspiration, som der hjælper os med at yde vores bedste.
Men når vi så fortsætter præstationerne i samme grad, har det konsekvenser, for det kan kroppen ikke holde til. På et tidspunkt vil kroppen reagere på den konstante belastning. Og det fører til den negative stress, som har omkostninger for helbredet.

Jeg er ikke opdateret med de nyeste tal for stressramte, for tallene ændrer sig hele tiden, men generelt er stress et alvorligt problem i Danmark.

Mange mennesker lider af stressrelaterede sygdomme og lidelser. Ifølge Sundhedsstyrelsen har omkring 600.000 danskere stresssymptomer, og det hedder sig at omkring 40% af sygedagene i Danmark skyldes stressrelaterede sygdomme.

Der er mange ting, der kan gøres for at håndtere stress. Allervigtigst er at få øje på, at man har brug for hjælp.
Rigtig mange misforstår, at de blot efter en mindre sygemelding skal tilbage, og op på “den samme hest”.
Fordi tendensen er, at går man tilbage til det selv samme – vil det samme ske igen! – at stressen kommer igen.
Derfor kender mange til at blive stresset flere gange.
Derfor er det vigtigt at en forandring skal ske!

–  – – – – – –

Jeg har en del klienter som kommer med stresssymptomer.
I sessionerne med en stressramt anvender jeg udover samtaleterapi også Medi-Mind Terapy. Dette er en nænsom terapiform, hvor der indgår mindfulness og meditation, og vejrtrækningsteknikker til at berolige nervesystemet.
Jeg går klods på stressen, men jeg går også, som det vigtigste, bagom stresstilstanden og får kigget på det menneske, der befinder sig der. Sammen får vi øje på de autentiske værdier, grænser, behov og længsler.

Skulle du selv have startende stresssymptomer, så er du hjertelig velkommen til at kontakte mig på 60184919.

Har du ikke selv stress, men tænker at det kunne være udbytterigt at høre om emnet, på din arbejdsplads, så afholder jeg foredrag om Stress.

Se under FOREDRAG