Stå selv

En problematik i et parforhold kan være tankerne der rumsterer:

“Hvis jeg ikke er enig med hende, bliver jeg så gjort forkert…”.
“Hvis jeg ikke er enig med ham, får vi så bare en konflikt…”,
“Bliver jeg mon kasseret, hvis jeg ikke er helt enig..”.
“Hvis vi ikke er ens, er vi så ved at gå fra hinanden..”

Ofte er disse tanker basseret på frygten for at adskille sig fra den anden.

Det kan være en svær kunst at bevæge sig ud af den comfort zone, som konfluensen repræsenterer. Adskille sig og bevæge sig ud i at “stå” selv.

At være enestående er i ordets betydning positivt, og det er fyldt med anerkendelse at sige om en person, at vedkommende er enestående.
At være ene-stående betyder jo at kunne stå selv!
Når vi er ene-stående, lader vi os ikke vælte, eller bliver utryg, hvis andre ikke er enig med os.
I mange forskellige sammenhænge kan det være nemt for os at stå selv, f.eks. blandt venner eller på arbejdet, der´ er vi ikke blege for at stå med vores meninger og holdninger, vores lederskab og ansvar.
Det svære opstår, når der er følelser involveret, og dette sted er i parforholdet!
Når der er noget vigtigt på spil (kærligheden), så handler det om andet, end ting vi gør på adfærdsplan og i præstationer. I kærlighedslivet er der indblandet følelser, og her kan frygten for at miste kærligheden snige sig ind.

Hvis du i omsorgsfuldhed/hensyntagen/konfliktskyhed forsøger at være som din partner, og mere eller minder føjer eller giver vedkommende ret i alting, ja så udjævner du dig selv!
OG en dag vil du være så let at forlade, fordi du ikke fyldte noget med dig selv!

Faktisk er det sådan at i særdeleshed vil din partner gerne have, at du er dig selv! Som betyder, at du er funderet i dig selv, og at du fylder med din personlighed på den gode måde (som betyder at du også lytter til din partner, og gerne vil forstå vedkommendes vinkel af tingene).
Når du taler fra dig selv i ”jeg”-form, er du på din egen “banehalvdel”.
En del mennesker føles med et mindreværd, hvor de tillægger andre at være mere værd end dem selv. Selvværd kan der arbejdes med, og det er befriende dejligt for vedkommende (og for partneren), når dette sker, at vedkommende får fat i sit eget værd, og uden besvær hviler i sig selv.

At være enestående bliver du synlig af!
Ved at være den du er, ved at fortælle om værdierne i dine meninger og holdninger, så får du andres opmærksomhed. Din synlighed gør, at du bliver set, og du bliver husket. Du sætter dit fodaftryk; at du var til stede.

Når du formår at udtale dig uden forsvar og uden at være forurettet eller i afmagt og vrede, men hviler i det du står for, og tør stå der´, ja så vil du opnå respekt og anerkendelse for den du er.
Med et godt selvværd er du mere rummelig, for du ved, at du ikke er mindre værd trods forskelligheden/uenigheden med din partner.

Når du tvivler på dig selv vil du helst undgå konflikt. For når konflikten/forskellighed bliver til skænderi, er det oftest fordi, du er kommet til at tage det, din partner gør eller siger som noget “farligt”, fordi det er forskelligt fra dig. Nogle gange kan det være at du tager det som et personligt angreb at være forskellig, og derfor går du i forsvar eller til modangreb med kritik. Og dette udspringer som sagt af frygten for ikke at være i orden i din partners øjne. Og det kan også handle om frygten for at “miste” dig selv, når du giver slip i dig eget. I dette er egentlig en egen indre kamp, som i bund og grund ikke har noget med partneren at gøre, men handler om dig eget syn på dig selv.

Det er i bund og grund årsagen til, at vi gerne vil alliere os med andre. Vi vil gerne høre til.

Det der binder jer sammen, er respekt, anerkendelse, ærlighed, åbenhed og noget at være elsket for! elsk jeres forskellighed, og elsk de enestående udgaver I hver i sær er.

 

———

Jeg ved godt at ovennævnte er lettere sagt end gjort. Der skal arbejdes på sagen.
Med udgangspunktet at der er villighed til forandring, så vil der også ske noget.
I parterapi sessionerne ligger arbejdet i at filtrere det ud, som gennem tiden i parforholdet har sat sig som vaner og reaktionsmønstre, svigt og manglende tillid. Og ofte opdager parret at de slæber rundt på noget tudse gammelt, som de meget gerne vil sættes fri for.
Det hjælper jeg dem med.

 

 

 

Be first to comment