hvad manden skal gøre…

 

Kære mand til den kvinde, der føler tomhed og ikke er rigtig glad. Du spørger mig hvad manden skal gøre. Til det kan jeg svare:
Indfang hende i spørgsmål. Spørg hende om hvordan hun har det. Hvad som helst, der kommer ud af munden på hende af svar, er det vigtigt at du ikke begynder at ville fixe. Kom ikke med råd og løsninger for det er ikke godt. Jeg kan fortælle dig, at det er det sidste, hun har brug for fra dig af. Af dig har hun brug for, at du lytter. Bare lytter til hvad hun siger. Du kan godt spørge videre ind til, hvad hun mener, så du ikke formoder noget, men forholder dig ”arkæologisk” og nysgerrig. Så længe du ikke holder ”bolden” hos dig og kommer med forklaringer, oversættelser eller parti for andre, men i stedet sender ”bolden” tilbage til hende, så det er hende selv der er tvunget til at kigge på sig selv, søge i sig selv, så vil hun føle sig godt tilpas i dit selskab. Når du formår at være en lytter i stedet for at være en, der gerne vil fixe problemet, så er du nået langt i forhold til at vække hendes tillid.
En mand der kommer til at være alt for løsnings orienteret, kan minde om en far. Og det bliver lidt skævt i forholdet hvis manden repræsenterer ”far” for så bliver hun umiddelbart til ”datter” og det vil de færreste kvinder. I sådan et forhold mangler voksen til voksen. Det er i bund og grund en mand hun vil have, så vær en mands-klippe som hun kan læne sig ind til og bare være med alt hvad hun indebærer. Byd stilhed velkommen. Byd hendes følelser velkommen. Kvinden har brug for at kunne sætte sig i spil med alle sine følelser.

Mange mænd, også kvinder, er opdraget til ikke at lade følelserne flyde igennem sig. De er opdraget fra børn af til at stoppe følelserne. Selv sjov latter og leg kan være stoppet : ”så så nu ikke så vild. Så så nu ikke ked af det mere. Så så nu er det ikke sjovt længere..  Med dette i rygsækken kan mange voksne ende med at blive alt for fornuftige, på den måde ment at fornuft og løsninger bliver det de taler ud fra, og følelser er ikke involveret.

Du skal vide at når din kvinde føler sig tom, befinder hun sig i et beskyttelseslag (i et lag i hende selv, hvor hun ikke kan mærke følelser. Det kaldes beskyttelseslag, fordi det beskytter hende mod at mærke) Måden at få hende ud af dette lag, er at spørge ind til hendes ve og vel. Få hende til at sætte ord på sig selv. Kommer hun til at græde er det faktisk et sundhedstegn, for så har hun tillid til at blotte sig for dig. Og hun er på vej ud af sin tomhed og beskyttelse. Forsøg endelig ikke at stoppe hendes tårer. (som vi jo ellers er mange der er opdraget til at gøre, ved straks at sige et eller andet smart, eller komme med serviet der nok kan stoppe det)
Hiv hende ind til dig, hold om hende, eller før hende til sofaen, hvor du giver dig tid til at være ved hende. Jo færre ord fra dig jo bedre. Vær blot klippen hun kan læne sig ind til. Vær ikke bange for tårer (de hører som regel op efter max ca. 20 min) Lad hende plapre løs, hvis det er det hun gør, for så er det det, hun har brug for. Mange ord kan dog også være et værn mod ikke at mærke følelser, så at trække vejret dybt og få kontakt til kroppen kan være metoden til at komme i kontakt med følelser.

Min overbevisning er, at kvinder har brug for at deres følelser bliver sat i spil. Deres cyklus er indbefattet af mere eller mindre humørsvingninger; følelser som de bliver nødt til at være tro mod for at mærke livet. Kvinder kan selv bære rundt på en familiestruktur, hvor det i barndomshjemmet ikke var tillad at vise følelser, hvor det kun handlede om at tage sig sammen. For næsten alle kvinder kommer der et tidspunkt i hendes liv, hvor hun har behov for at have følelserne i spil. Og det er rigtig gerne med sin mand.
Kære mand du skal spørge hende hvad hun har brug for, deri skal hun have spotten på sig selv, og finde ud af hvad der rumsterer i hendes indre. Mange kvinder skal trænes i at finde ind til deres behov. For det er for mange kvinders vedkommende sådan, at de sætter sig bagest i køen, lader børnene, det praktiske liv og gøremål komme før hende selv. Ved at hun skal finde svaret i sig selv, er hun nødt til at møde sig selv. Når hun sætter ord på sine problematikker og det måske også udløser følelser hos hende, skal du have for øje, at hvis du kommer med løsninger, vil hun føle sig invaderet. Hun vil føle sig negligeret og ikke mødt.

For mange kvinder, er det givtigt at manden i det daglige tager ansvar, er initiativrig, siger til og fra, er opmærksom på hende, og formår (tør) at være i hendes hav af følelser, uden at blive fornuftig. Givtigt på den måde at det så er de rette omstændigheder til at kvinden kan slippe kontrollen, og dermed give efter for sine følelser, for hun ved, du griber hende. Grib hende med forståelse og anerkendelse. For kender du din kvinde godt, og ser du det fra hendes vinkel af, kan du godt forstå hende. Og det er det´ hun har brug for; din forståelse og din rummelighed. Det handler ikke om at du skal give hende ret, for det handler ikke om ret og uret, rigtig og forkert. Det handler om at I i jeres parforholdet giver hinanden tillid og plads til at kunne udtrykke alt.
Jeg plejer at beskrive det sådan at kontrollen ligger i hovedet, og følelserne, kærligheden ligger i kroppen. De fleste mænd elsker at deres elskede slipper kontrollen og kommer ned i kroppen.
Det er også vigtigt for mig at nævne at mændene også skal kunne slippe deres fornuft, målrettethed og løsninger og blot være i nuet, og mærke, sanse, føle og give sig hen.

Ovenstående kan jo lige så godt være omvendt, at det er en mand der føler tomhed og kvinden der er løsnings orienteret. I bund og grund handler det om at tomhed er lig med ikke-liv, og at følelser er at have fat i livet. (også selv om det er ked-af-det-hed)

Sæt livet i spil ved at turde mærke!
Det er ikke fornuft men følelser, der binder mennesker sammen!

 

Be first to comment